Kita hanya mampu merancang…

ct3fansubs, 23 January 2012 12:46:29
Ct3 talks |
Home > Kita hanya mampu merancang…

Assalamualaikum, salam 1 Malaysia.

Beberapa hari yang lalu sangat benar-benar mencabar bagi pihak kami (Ct3-fansubs) khasnya, dan kepada seluruh dunia Fansubs secara amnya. Dasar seperti SOPA (Stop Online Piracy Act) dan PIPA (PROTECT IP Act) telah mengejutkan budaya biasa kami di Ct3-fansubs, iaitu untuk berkongsi minat tentang Tokusatsu (Kamen Rider) dan Anime kepada masyarakat di Malaysia.

Beberapa hari yang lalu, laman file hosting yang kami biasa gunakan, Megaupload telah ditutup sepenuhnya oleh FBI. Alasan penutupan tersebut ialah kerana pemiliknya, Kim Dotcom telah mengaut untung yang banyak dengan menggunakan bahan-bahan yang mempunyai akta hak cipta. Pengasas dan pemilik Megaupload tersebut telah ditangkap bersama orang-orang kanannya atas sebab-sebab tersebut.

Kami juga baru dapat tahu yang file-hosting lain seperti FileSonic juga telah mengubah polisi mereka berkenaan file-sharing kerana risau turut menerima nasib yang sama seperti Megaupload.

Kami masih cuba mencari penyelesaian mudah untuk meneruskan tanggungjawab kami di Ct3-fansubs. Antara cara perkongsian fail lain yang dapat kami fikirkan buat masa ini ialah dengan IRC channel, dan juga Torrent – namun kedua-duanya memerlukan komitmen masa, yang memaksa kami untuk sentiasa dalam talian (online) untuk menjadi server/seeder kepada fail-fail keluaran kami.

Jika kami masih tidak menemui cara lain, dukacitanya dimaklumkan yang Ct3-fansubs ada kebarangkalian untuk ditutup. Admin (h3nshin) sudah 5 tahun menempuhi suka duka arena fansubbing dan ini mungkin masa yang sesuai untuk menghentikan komitmen kepada pensarikataan, dan lebih kepada kehidupan.

Kami akan memaklumkan perkembangan kami dalam masa yang terdekat.

 

Peminat Tokusatsu seluruh Malaysia, ia 5 tahun yang berharga bagi saya selama-lamanya.

Sekian, terima kasih – Assalamualaikum.

Broken links? Mungkin ia ada di SINI.

3 Responses to “Kita hanya mampu merancang…”

  1. Yus Tawau says:

    pakai mediafire link bro

  2. SHradeCOrelancer says:

    betul tu! lagipun kapasiti upload mediafire dah upgrade ke 1GB

  3. mrzool says:

    saya berasa kurang gembira mendengar berita yang baru anda post ni. jika benar anda nak stop dari sub siri2 anime dan kamen rider, tolong jgan. bagi saya, satu kehilangan ini amat sukar nak diterima. saya mengikuti episode2 terjemahan sub kamen anda di website ni, bagi saya, keluaran anda susah nak di cari..anda memang komited.setiap minggu dan masa untuk kami semua. Jutaan terima kasih. tapi..tolong. jangan tutup website ni, mari kita sama2 membantu untuk cari jalan terbaik bagi website ni. Sayang kalau hilang begitu ja.. 😉

Leave a Reply

Facebook Comment:

Wordpress Comment: